Etiquette uitvaart

De etiquette zijn in beweging, en dit geldt niet in het minst voor de etiquette op een begrafenis. Waar begrafenissen vroeger in het teken stonden van de (formele) plechtigheid zelf, draait het nu meer en meer om de overledene en hoe hij of zij in het leven stond. Uitvaartplechtigheden worden steeds persoonlijker, en dat uit zich ook in de kleding die mensen dragen.

Zwart, wit en kleur

Jezelf helemaal hullen in het zwart, zoals vroeger gebruikelijk was, dat hoeft niet altijd per se meer. Over het algemeen geldt de regel dat je aan de rouwkaart af kunt leiden wat er van je verwacht wordt. Is de rouwkaart heel klassiek en conservatief, en kende je de overledene ook op deze manier? Dan is een klassieke outfit gepast: veel zwart, weinig bloot, dichte schoenen en geen juwelen. Sommige andere rouwkaarten vragen juist om een specifieke kleurnuance, of willen dat iedereen in één bepaalde kleur (bijvoorbeeld wit) komt. Wanneer de rouwkaart geen duidelijkheid biedt over deze zaken, betekent dit waarschijnlijk dat de directe nabestaanden weinig waarde hechten aan de kleuren in je kleding; donkerblauw en grijs zijn dan prima.

De traditionele outfit versus de outfit nu

Dit betekent dat het zwarte mantelpak voor vrouwen bijna geheel naar de achtergrond verdwenen is, hoewel een (zwarte) jurk nog altijd erg geschikt is. De discussie over bloot op een uitvaart is nog steeds niet gestreden, dus zorg dat de jurk/rok over de knie valt of doe een donkere panty aan. Ook de schouders worden het liefst nog bedekt gezien, hoewel ook dit (vooral onder de jeugd) veranderende is. Een mooie, geklede (spijker)broek met een bloesje of mooi topje in een onopvallende kleur is ook een prima keuze. Wees zuinig met make-up, en laat sieraden als opzichtige kettingen of grote oorbellen achterwege.

Voor mannen is een goede spijkerbroek (dus niet te licht, en zonder gaten) met een hemd en vest of trui voor bijna altijd een geschikt ensemble. Een das of strik hoeft niet meer, en het gesteven pak met hoed is al helemaal uit het plaatje verdwenen. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat enigszins deftige schoenen vereist zijn; sneakers zijn nog steeds not done. Dit zijn bijvoorbeeld klassieke veterschoenen voor mannen, en (niet te opvallende) pumps, enkellaarsjes of laarzen voor vrouwen.

Je aanwezigheid is vaak genoeg

Zoals gezegd is de etiquette wat betreft kleding op uitvaarten veranderende, en geven nabestaanden waarschijnlijk meer om je oprechte aanwezigheid dan om hoe je eruitziet. Meestal kun je een geschikte outfit gewoon uit je eigen kledingkast trekken, die past bij het seizoen en je eigen stijl, maar met de beladen gelegenheid in je achterhoofd.