Online begeleiding

Het is belangrijk om te weten dat een rouwende op ieder tijdstip van de dag een e-mail kan sturen naar onze online rouwbegeleiding. Online begeleiding kan ook een uitkomst bieden voor hen die (chronisch-) ziek zijn en aan bed of huis gebonden zijn.

Online rouwbegeleiding biedt voordelen

De online rouwbegeleiding kan wellicht onpersoonlijk overkomen, het kan ook voordelen bieden. Men kan 24 uur per dag vanachter een computer zijn of haar verhaal kwijt. De schrijver bepaalt dus zelf waar en wanneer hij of zij gebruikt maakt van de online diensten.

Veelal wordt de online begeleiding gebruikt via de thuiscomputer waar men zich veilig voelt, maar in feite kan iedere computer waar ook ter wereld gebruikt worden om online begeleiding te vragen. Degene die van online begeleiding gebruik maakt, kan tevoren nadenken wat hij of zij in de e-mail wil schrijven. Zodoende worden woorden, gevoelens of emoties geordend bij de cliënt. Dit kan het rouwproces positief beïnvloeden.

Het gebruik van online begeleiding is een goede manier om gevoelens procesmatig ‘van zich af te schrijven’. Op die manier kan het schrijven en verzenden van een e-mail op zich een helende werking hebben. Het kan zelfs dienen als webdagboek of weblog. De online begeleiding hoeft niet alleen gebruikt te worden als neerslag voor gevoelens of emoties maar kan ook dienen als praktische vraagbaak. Online begeleiding is bovendien relatief goedkoop.

Voordat een online begeleiding opgestart wordt is er altijd sprake van een eerste consult of intake. De e-mails mogen zoveel woorden bevatten als de schrijver wenst. Op elk bericht volgt een reactie, uiterlijk binnen drie werkdagen. Na een maand volgt een evaluatie waarin in overleg met de cliënt gekeken wordt of en hoe de begeleiding voortgezet kan worden.